Pecan pie

Pekanpai er resultatet av et blidt møte mellom franske immigranter og amerikansk urbefolkning i New Orleans tidlig på 1700-tallet. Denne desserten er stamgjest på kakebordet i julen og til thanksgiving i USA. Vi synes den er selvskreven til BBQ-buffeten, og best servert lun med en god iskrem.

Pekan pai
Finn frem

Paiform
Foodprosessor/Kjøkkenmaskin

Fremgangsmåte

Ha mel, salt, sukker og smør i en food processor og kjør på puls til deigen samler seg mens du sper på litt og litt med vann. Dersom du ikke har food processor kan du smuldre ingrediensene med fingrene, det tar bare litt lenger tid. Hell deigklumpene på kjøkkenbordet og kna til du har en samlet deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i ca. 1 time.

Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle deigen til den passer i en 23–26 cm rund paiform. Her kan du bruke helstøpt form eller en med løse kanter, det er helt opp til deg. Trykk kantene godt ut og skjære overflødig deig bort. Sett formen i kjøleskapet mens du lager pekannøttefyllet.

Sett grillen på 165 °C. Smelt smøret i en kjele og bland sammen med alle 3 sirupene, inkludert rom. Dersom du ikke har en av sirupene kan du godt kompensere med mer av en annen, det går helt fint.

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Ta en annen bolle og ha i vaniljefrøene og eggene. Miks det godt til du får rørt ut vaniljefrøene. Bland melblandingen i vaniljefrø/eggemiksen og rør alt godt sammen. Deretter blander du inn sirupmiksen og blander dette godt sammen også.

Ta paibunnen ut av kjøleskapet og legg hakkede pekannøtter i bunnen av formen. Hell fyllet over og grill indirekte på 165 °C i 25–30 minutter. Følg med på tempera- turen underveis. Snu paien 180 grader da den kan bli litt varmere i bakkant. Når den er litt dissete i midten og har satt seg i kantene er den ferdig. La den stå seg kald før du skjærer i den.

8 porsjoner
1 time 45 min
Ingredienser

BUNN:
180 g hvetemel
110 g meierismør i terninger (kaldt) 1 ss sukker
1⁄2 ts salt
4 cl vann (1 shot)

FYLL:
75 g meierismør
175 g maissirup
175 g lønnesirup
175 g vanlig lys sirup 2 ss sukker

1 ss hvetemel 1⁄2 ts salt
1⁄4 kanel
3 egg

1 vaniljestang
180 g pekannøtter
2 ss god rom, gjerne Zacapa

Pecan pie

Pekanpai er resultatet av et blidt møte mellom franske immigranter og amerikansk urbefolkning i New Orleans tidlig på 1700-tallet. Denne desserten er stamgjest på kakebordet i julen og til thanksgiving i USA. Vi synes den er selvskreven til BBQ-buffeten, og best servert lun med en god iskrem.

Pekan pai
8 porsjoner
1 time 45 min
Finn frem

Paiform
Foodprosessor/Kjøkkenmaskin

Ingredienser

BUNN:
180 g hvetemel
110 g meierismør i terninger (kaldt) 1 ss sukker
1⁄2 ts salt
4 cl vann (1 shot)

FYLL:
75 g meierismør
175 g maissirup
175 g lønnesirup
175 g vanlig lys sirup 2 ss sukker

1 ss hvetemel 1⁄2 ts salt
1⁄4 kanel
3 egg

1 vaniljestang
180 g pekannøtter
2 ss god rom, gjerne Zacapa

Fremgangsmåte

Ha mel, salt, sukker og smør i en food processor og kjør på puls til deigen samler seg mens du sper på litt og litt med vann. Dersom du ikke har food processor kan du smuldre ingrediensene med fingrene, det tar bare litt lenger tid. Hell deigklumpene på kjøkkenbordet og kna til du har en samlet deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i ca. 1 time.

Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle deigen til den passer i en 23–26 cm rund paiform. Her kan du bruke helstøpt form eller en med løse kanter, det er helt opp til deg. Trykk kantene godt ut og skjære overflødig deig bort. Sett formen i kjøleskapet mens du lager pekannøttefyllet.

Sett grillen på 165 °C. Smelt smøret i en kjele og bland sammen med alle 3 sirupene, inkludert rom. Dersom du ikke har en av sirupene kan du godt kompensere med mer av en annen, det går helt fint.

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Ta en annen bolle og ha i vaniljefrøene og eggene. Miks det godt til du får rørt ut vaniljefrøene. Bland melblandingen i vaniljefrø/eggemiksen og rør alt godt sammen. Deretter blander du inn sirupmiksen og blander dette godt sammen også.

Ta paibunnen ut av kjøleskapet og legg hakkede pekannøtter i bunnen av formen. Hell fyllet over og grill indirekte på 165 °C i 25–30 minutter. Følg med på tempera- turen underveis. Snu paien 180 grader da den kan bli litt varmere i bakkant. Når den er litt dissete i midten og har satt seg i kantene er den ferdig. La den stå seg kald før du skjærer i den.