8 gode sauser til grillmaten

En god saus er nøkkelen til et ekstra godt grillmåltid. Enten du griller kjøtt, fisk eller grønnsaker, så vil en ordentlig god saus gi maten liv. Det hever smaken og er ekstra gøy når du har laget sausen fra bunnen av. Her gir vi deg 8 enkle og gode sauser til grillsesongen.

Design uten navn

Det er både enkelt og spennende å lage hjemmelaget saus til maten. Dessuten er hjemmelagde sauser ofte billigere enn å kjøpe ferdiglagde sauser fra butikken. Samtidig kan du ha stålkontroll på hva som faktisk er i sausen. Mange ferdiglagde sauser som du får kjøpt på butikken er stilt inn mot en spesifikk PH-verdi, slik at sausene oppnår ønsket holdbarhet. Dette kan ofte gå på kompromiss med smak.


Så prøv deg frem gjennom å tenke balanse i smakene – salt, søtt, surt, bitter – og lag dine egne gode sauser. Og når du først er i gang, lag gjerne litt ekstra slik at du kan fryse ned sausen og ta den frem igjen når du trenger det til dine neste grillmåltider.

La deg inspirere til å eksperimentere.Gode sauser løfter grillmåltidet


Vi gir deg et par tips på veien.


Sauser med høyt sukkerinnhold


Sauser som inneholder mye sukker svir seg lettere når råvarene legges på grillen. Vær derfor forsiktig med å grille råvarene på direkte varme. Et godt tips er derfor å bruke en krydderblanding eller marinade først, og deretter legge til sausen eller marinaden enten under eller etter grillingen. Klassiske grillmarinader har ofte godt av at råvarene grilles på lavere temperaturer for å unngå av sausen eller marinaden blir brent.

Sauser med ferske urter


Også når man lager sauser med ferske urter, gjelder samme regla. Ikke for høy varme og ikke for tidlig i grillprosessen. Urter er delikate og kan fort bli brent på grillen. Ta for eksempel laksefilet med chimichurri. Bruk gjerne sausen som marinade på toppen av fisken og ikke grill laksefilet med sausen på grillen. Da får du best resultat. Dersom det er kylling og chimichurri på menyen, er det en god idé å grille kylling først og deretter vende det i chimichurrien rett før servering. Da får du et smaksresultat av god grillsmak og friske deilige urter.

Salt


Denne grunnleggende smaken tilfører mye godt til all mat. Samtidig er salt med på å trekke væske ut av råvarene. Ta for eksempel fisk. Her hjelper saltet med å gjøre fiskekjøttet fastere og det vil bli lettere å jobbe med. Dessuten vil fisken bli enda mer mottakelig for røyk og deilige aromatiske smaker fra grillen, da saltet åpner porene i fiskekjøttet. Derimot kan større mengder salt på kjøtt føre til at kjøttsaften trekkes ut fra kjøttet, og man kan få et tørt resultat. Derfor anbefaler vi det mot slutten av grillingen eller rett før servering.


Oppdag gode sauser og eksperimenter med råvarene  


Her gir vi deg våre absolutte favoritter av gode sauser til grillmaten.


Pepper Garlic sauce

Passer til skalldyr, og særlig krabbe og reker. Også godt til hvit fisk, biff og tofu.Malay BBQ-saus

Passer til sjømat og grønnsaker.


Thai BBQ-saus

Passer til kylling, and, svin og grønnsaker.


Classic BBQ-saus

En allsidig saus som passer til det meste av grillmat. Dette er et godt utgangspunkt som man kan justere i mange retninger.


Chinese BBQ-saus

Passer til kylling, svin, and, storfe og grønnsaker.Flaming lips BBQ-saus

Passer til kylling, svin, biff og vegetar.


Røkt eple BBQ-saus

Passer til svin og fisk, og spesielt laks og ørret.Chimichurri

Passer til lam, fisk, skalldyr og kylling.  Postet i

Siste blogg

FCC BBQ Fire 3.1 gassgrill

Fire 3.1 gassgrill med terningkast 5 i VG

18. juni 2021

I juni 2021 fikk FCC BBQ Fire 3.1 terningkast 5 i VGs test av gassgriller. Grillen oppsummeres som en fin familiegrill til en god pris!

Les mer

Elektrisk grill – enkelt, praktisk og trygt

1. juni 2021

En elektrisk grill passer godt for deg som ikke har mulighet til å bruke en gassgrill eller kullgrill i hjemmet ditt, eller for deg som ønsker det mer miljøvennlige alternativet.

Les mer om elektrisk grill

Røyking på grillen – Hvordan gå fram?

27. mai 2021

Grill og røyking har blitt til vitenskap, nærmest et eget fag. For mange i USA
har det nesten blitt en slags religion. Amerikanere er helt besatt av å grille ”low & slow” med sine mange finurlige smokere. De sveiser gjerne
sammen oljefat i ulike størrelser, for å lage de perfekte fyrings- og røykerommene.

Les mer om røyking på grillen