Grilling med direkte og indirekte varme

Grilling på direkte og indirekte varme er viktige elementer for å lykkes med grillmaten. Men kan du forskjellen på grilling og BBQ?

Indirekte grilling

Visste du at det er forskjell på grilling og BBQ?

Vår erfaring er at mange bruker grilling og BBQ om hverandre. For oss er det derfor viktig at du vet at grilling og BBQ er to forskjellige begreper og grillmetoder. Det har faktisk ganske mye å si, både for din planlegging og for tiden det tar å grille. For ikke å snakke om resultatet.

Folk har stekt og grillet mat i tusener av år. I følge historikere og vår egen kjøttekspert, Hans-Kristian Elvedal Larsen, er det faktisk funnet spor etter mennesker som grillet mammut for nesten en million år siden. Vi synes det er noe skikkelig kult over et så urgammelt perspektiv på grilling som tilberedningsmetode. I vårt årtusen har grilling utviklet seg til en kunst, og et eget fag. Her lærer vi deg om grilling og BBQ som to ulike grillmetoder.

BBQ – med god tid og treverk for den spesielle smaken.

BBQ kommer fra ordet Barbecoa. Det ble først brukt og forklart av den spanske oppdagelsesreisende Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés. Det var han som nedtegnet de karibiske Taino-indianernes tilberedningsmåte. De grillet kjøttet på pinner høyt over bålet og stekte det langsomt for å oppnå en helt spesiell smak.

Tid er noe av det viktigste med BBQ, nå som før. Når vi skal lage skikkelig BBQ er det derfor viktig å planlegge godt og sette av god tid. BBQ er forøvrig så populært at det utvikles egne BBQ-stiler rundt i verden, som Memphis-style, Carolina-style, Kansas City-style, Texas-style og Korean-style.

Det er ganske kult å tenke på at mennesker grillet mammut for nesten en million år siden.

Direkte og indirekte varme

Nordmenn elsker å stelle i stand til grillfest, og mange har trent seg opp til å bli ganske flinke grillkokker, men vi er ikke særlig flinke med BBQ. Vi hiver stort sett alt rett på grillen og kliner ferdigkjøpte glazer på råvarene. Dette ønsker vi i Flying Culinary Circus å utfordre og inspirere deg til å endre.

Selve ordet grilling er for de fleste et begrep vi bruker når det kommer til alt vi drar nytte av grillen til. For å gjøre det enkelt, bruker vi begrepene direkte varme, som er grilling, og indirekte varme, som er BBQ.

Grilling på direkte varme = grilling

Vi gjentar vår enkle definisjon av grilling:

Grilling er tilberedning av mat på direkte høy varme, gjerne 200–300 °C. Grilling skjer på grill med grillrister for å få en fin karamellisert og litt sprø skorpe med grillmønster.

Dette er slik nordmenn flest griller. Vi mener denne metoden egner seg best for visse typer kjøtt, slik som biff, koteletter, pølser, kyllinglår og lignende. Grunnen til at du bør ha små, eller mindre stykker, er at maten vil bli svidd hvis du griller for lenge på direkte varme, fordi varmen er så høy. Og varmen skal være høy, og det skal bli skikkelig grillet. La stykket ligge uten å røre det – helt til du snur det.

Det meste av fisk og skalldyr egner seg veldig bra å grille på høy direkte varme. Det letteste kan ofte være å grille med skinnet på. Har du ikke skinn bør du pensle et tynt lag olje på fisken, og ha skikkelig varm grill. Her er det viktig å være tålmodig. Ikke rør fisken før den er skikkelig grillet, og gjerne litt brent. Da får den en god og hard skorpe og løsner fra grillristen, og blir mye enklere å snu.

Oppskrift på monsterreker med chimichurri >

Direkte grilling av grønnsaker

Grønnsaker som går kjapt å tilberede, som asparges, squash, aubergine, vårløk, salater, tomater og lignende, egner seg også veldig bra å grille på direkte varme. Skal du grille grønnsaker, slik som rødbeter og andre rotfrukter til mange kan du forvelle grønnsakene på forhånd. Med andre ord å koke opp grønnsakene i saltet vann og kjøle ned. Da går det veldig kjapt å grille dem ferdig på direkte varme.

Når du skal grille store stykker kjøtt er det også mulig å grille kjøttstykket på direkte varme først, for å få ekstra skorpe og grillsmak. Så kan du bruke indirekte varme for å grille kjøttet helt ferdig.

Den aller viktigste huskeregelen når du skal grille på direkte varme er å ha skikkelig høy temperatur på grillen. Da får du god grillskorpe og maten blir fort ferdig.

Grilling med indirekte varme = BBQ

Dette er metoden som også defineres som en BBQ i USA. Det vil si at det du griller ikke er i kontakt med høy varme. Det tar gjerne lang tid, opptil flere timer. Grilling med indirekte varme egner seg veldig bra til store stykker kjøtt, fisk, og for hele grønnsaker.

Grilling med indirekte varme tar lengre tid enn grilling med høy varme. En gyllen regel er at når du skal grille noe lenger enn 5 minutter på hver side så bør du bruke indirekte varme. Veldig mange råvarer trenger både timevis på grillen, og store doser kjærlighet underveis, for å bli skikkelig møre, saftige og deilige.

Low and slow

Langtidsgrilla og smoked spare ribs, eller brisket, er eksempler på grillmat som passer perfekt for indirekte varme. På den ene siden krever dette at du er tålmodig, på den andre siden: maten lager jo seg selv, slik at du kan bruke tiden til noe annet. Ergo handler det mest om å starte tidlig nok med tanke på når maten skal serveres. Og fy fader så godt det blir – resultatet er vel verdt både tiden og tålmodigheten. Vi synes det er noe helt spesielt med denne grillformen, med tid som viktigste innsats. Resultatet blir real soul food – mat med sjel.

Oppskrift på beef ribs med kaffe og sjokolade >

I USA snakker de om «low and slow». Når vi griller på denne måten kan vi faktisk forvandle det mest ukurante suppekjøttstykket til å bli det møreste, saftigste, herligste smakskicket. Din viktigste innsats er altså tid og tålmodighet. Dessuten må du vokte temperaturen, men hallo, det er vel ikke store investeringen å legge inn – hvis resultatet får de mest kresne ganer til å smatte av pur lykke, eller hva?

Godt selskap og Smoked brisket

Hvis du synes det blir ensomt å starte kveldens kulinariske forberedelse allerede når du så vidt har fått i deg den første morrakaffen. Ja, nei, da er det bare å få gjestene til å joine deg tidlig, og holde deg med selskap mens grillstykket ditt godgjør seg sakte. Det skal ikke stort annet til enn et slag boccia, litt god musikk, noen kalde pils og en gjeng ventepølser av ypperste kvalitet – mens du holder følge med temperaturen i ny og ne.

Ta en av de klassiske amerikanske rettene, smoked brisket. Det er et stykke kjøtt fra frontpartiet av oksen. En kraftig muskel som har en fin fettmarmorering, men som rett og slett er uspiselig hvis du ikke griller det lenge nok. Dette kjøttstykket griller vi indirekte på 100–130 °C i minst 8–16 timer. Da blir det helt magisk. Bare som ett av mange mulige eksempler.

Grill på lav indirekte varme 100–140 °C over lengre tid til ønsket kjernetemperatur. Dette avhenger av hva du griller og hva du skal gjøre med produktet. Du kan også grille på enda lavere temperatur over enda lengre tid, hvis du ønsker.

På en kullgrill regulerer du varmen ved å ha ulik mengde kull på hver side i grillen, slik som vist på bildet nedenfor. Griller du på gass regulerer du dette ved å skru ned brennerne eller skru en eller flere av.

Utforsk grilling og BBQ i 14 forskjellige kapitler i FCC BBQ boka >

Postet i

Siste blogg

Pizza Chef FCC BBQ

Pizza-time!

5. mai 2022

Liker du pizza? Da er du ikke alene. Med vår Pizza Chef er det superenkelt å lage deilig italiensk pizza utendørs!

Les mer
FCC BBQ pizza

Italiensk pizza på grillen

28. mars 2022

Pizza på grillen har blitt den store folkefavoritten de siste årene. Derfor har vi utvidet pizzasortimentet med spennende nyheter som tar deg et steg nærmere Italia.

Les mer
Grill tilbehør utstyr FCC BBQ

Grillutstyret som gir best utbytte av grillingen

28. mars 2022

Riktig grillutstyr bidrar til å løfte grillopplevelsen og gi deg flere muligheter i matlagingen.

Les mer